Comandantul Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat”

Comandor
Denis-Acsinte DOLCEANU
(2021 -)


Comandorul Dolceanu Denis-Acsinte s-a născut în anul 1974 în localitatea Bacău, România. A îmbrăcat uniforma militară în anul 1988 ca elev al liceului militar de marină Alexandru Ioan Cuza din Constanța și și-a început cariera în Forțele Navale Române în anul 1997 după absolvirea Academiei Navale Mircea cel Bătrân. Prima funcție încadrată a fost acea de ofițer secund la bordul vedetelor din Divizionul 145 Vedete blindate dispuse în portul militar Tulcea. Ulterior, începând cu anul 1999, a ocupat succesiv mai multe funcții la bordul navelor și de stat major în Centrul 39 Scafandri și structuri subordonate acestei mari unități: comandant vedetă rapidă pentru scafandri Jupiter, șef al comunicațiilor – N6, ofițer de stat major la N3 – Operații și Instrucție. În anul 2009 este numit pe funcția de șef Birou secretariat la șeful Statului Major al Forțelor Navale. La finalul anului 2011 revine în rândul scafandrilor militari ocupând succesiv funcțiile de șef al Operațiilor și Instrucției și cea de șef de stat major la Divizionul 175 Nave Scafandri iar din anul 2018 pe cea de șef de stat major la Centrul 39 Scafandri. Începând cu 15 martie 2022 este împuternicit în funcția de comandant al Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă Comandor Constantin Scarlat.

A participat la numeroase exerciții naționale și internaționale și a condus iterația din anul 2020 a exercițiului Eurasian Partnership Dive, exercițiu multinațional cu participarea scafandrilor militari din zona extinsă a Mării Negre. Experiența sa profesională a fost valorificată, fiind primul ofițer din Forțele Navale Române care a asigurat conducerea statului major al Grupării navale permanente a NATO – SNMG1 pe durata semestrului al II-lea în anul 2021.

Comandorul Dolceanu este absolvent promoția 2008 a Naval Staff College în cadrul Naval War College, Newport, RI, Statele Unite ale Americii și absolvent promoția 2020 a programului de masterat Conducere Interarme – Forțe Navale din cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I, București. Este brevetat scafandru din anul 2001.