Scafandrii EOD (Explosive Ordnance Disposal)

Dacă unii dintre absolvenţii şcolii de scafandri aleg să se perfecţioneze în tehnici de luptă, alţii optează pentru continuarea pregătirii avansate într-un alt domeniu important – Explosive Ordnance Disposal- lucrul cu explozivii. Fie că sunt mine sau bombe, grenade sau torpile, ori simple pachete suspecte, scafandrii EOD îşi folosesc cunoştinţele şi tehnica pentru a transforma virtualul pericol în obiecte inofensive.
Specializaţi mai ales pentru a lupta cu şi contra minelor, aceşti specialişti sunt pregătiţi pentru a face faţă oricărui tip de explozibil atât  în apă cât şi pe uscat. Pe lăngă calităţile necesare oricărui scafandru specialiştii EOD sunt pregătiţi în domenii complexe de la salturi din elicopter pentru operaţiuni SAR, la utilizarea dispozitivelor de detectare a explozibililor, de la manevrarea roboţilor pentru distrugerea încărcăturilor explozive şi până la controlul navelor împotriva minelor. Sunt singurii experți abilități pentru intervenții la explozibili aflați sub apă, indiferent de adâncime.

Cu un deosebit simţ pentru detalii, pregătiţi la cel mai înalt nivel atât în ţară cât şi în străinătate, pentru a putea fi la curent cu cele mai noi tehnici de utilizare si dezamorsare a sistemelor explozive, specialiştii EOD au o gamă largă de responsabilităţi în întreg sistemul naţional de apărare fiind o structură perfect compatibilă NATO.

Specialiştii EOD

Îi întâlnim adunaţi în jurul unei mine marine dezamorsate cu o zi în urmă. Aici cei ce au participat la delicata misiune explică celor mai tineri dintre colegi procedurile pe care le-au folosit pentru dezamorsare. În această profesie pregătirea continuă şi experienţa sunt cele două componente care fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Se lucrează în condiţii dificile, cu materiale explozive extrem de periculoase, care în orice moment pot provoca dezastre.

Datorită profesionalismului de care au dat dovadă de-a lungul timpului, militarii EOD şi-au câştigat respectul nu numai pe plan naţional dar şi internaţional, fiind pregătiţi să răspundă la chemarea NATO, pentru orice tip de misiune specifică.

Doar în câteva ore o echipă EOD a Centrului de Scafandri poate să ajungă în altă țară, pentru a lua parte la operaţii reale, unde expertiza lor este vitală pentru rezolvarea unor misiuni delicate.