O altfel de lecție de scafandrerie pentru sute de elevi

O altfel de lecție de scafandrerie pentru sute de elevi

Centrul 39 Scafandri, unitate unică în Forțele Navale Române și, implicit, în Armata României, a continuat și în acest an să contribuie la promovarea carierei militare în rândul elevilor civili, prin prisma desfășurării Programului național „Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun 2019”.

Aproximativ 50 de instituții de învățământ din județele Constanța și Tulcea au solicitat vizitarea Centrului de Scafandri în perioada 18 februarie – 31 mai, iar peste 1.600 de tineri au avut prilejul de a interacționa cu scafandrii militari, care le-au prezentat cele mai atractive puncte din incinta sediului unității lor. Poveștile specifice au fost relatate de gazde în Sala de Tradiții a Centrului, un cadru ideal pentru a face primii pași în lumea scafandreriei și pentru a înțelege o parte importantă din istoria, misiunile și obiectivele scafandrilor militari. A doua lecție pentru vizitatori a constat în prezentarea Laboratorului Hiperbar, inima instituției de la malul mării. Mai mult decât atât, elevii au asistat și la antrenamentul scafandrilor desfășurat prin executarea scufundărilor în barocameră, înțelegând astfel utilitatea și indispensabilitatea acesteia. O altă atracție pusă la dispoziția vizitatorilor a fost expoziția de echipamente și tehnică de scufundare realizată de scafandrii militari de luptă, fluviali, EOD (Explosive Ordnance Disposal) și de mare adâncime.
În urma numeroaselor vizite, elevii și-au arătat interesul pentru cariera militară și pentru domeniul de activitate al scafandrilor, motiv pentru care au primit informațiile și îndrumările necesare pentru a urma cursurile instituțiilor de învățământ militare de marină, precum Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” sau Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.