EURASIAN PARTNERSHIP DIVE 2014

Cea de-a patra ediție a exercițiului multinațional EURASIAN PARTNERSHIP DIVE 14 desfãșurat la Constanța s-a încheiat ieri – 3 iulie 2014, ceremonia având loc în portul militar Constanța.

Exercițiul s-a bucurat de un real succes, obiectivele propuse fiind atinse prin executarea tuturor activităților din plan. Vremea de pe timpul exercițiului a solicitat măiestria și experiența atât a scafandrilor participanți cât și a echipajelor navelor, condițiile întâmpinate fiind foarte diversificate, de la soare și vreme bună până la ploi, valuri și vânturi cu rafale.

Noutatea adusă în acest an în cadrul exercițiului a fost dată de executarea activităților de scufundare cu circuit închis și semi-închis cu echipamentele din dotarea scafandrilor români, reprezentând principala atracție a exercițiului, militarii parteneri solicitând zilnic să execute scufundări cu acesta. De asemenea partenerii au avut ocazia să devină pentru o zi operatori ai unui vehicul telecomandat subacvatic (ROV).

Organizatorul exercițiului, partenerul SUA și gazda acestuia – Centrul 39 Scafandri, și-au propus continuarea parteneriatului prin creșterea complexității exercițiului și a numărului de țări participante.

Personalul participant s-a declarat plăcut impresionat de experiența căștigată în urma exercițiului și de posibilitatea de a executa activități de scufundare în comun cu partenerii NATO.