ZIUA SCAFANDRULUI ROMÂN

ZIUA SCAFANDRULUI ROMÂN

15 NOIEMBRIE 2018 – 51 DE ANI DE TRADIȚIE

 

Centrul 39 Scafandri – Constanța, sărbătorește astăzi, 15 noiembrie 2018, 51 de ani de existență. Evenimentul este marcat prin denumirea sălii de conferințe a insituției în “Sala Vam. ing. Ilie ȘTEFAN”, aducând astfel un omagiuViceamiralului în retragere Ștefan Constantin Ilie, comandantul Centrului de Scafandri în perioada 1981 – 1990.

 

La 15 noiembrie 1967, în baza ordinului Marelui Stat Major, se înfiinţează prima structură de scafandri din România, intitulată Grupul 279 Scafandri. Unitatea a funcţionat în garnizoana Mangalia până la data de 1 octombrie 1976, când s-a transformat în Grupul Scafandri de Luptă şi a intrat în subordinea Centrului de Scafandri.

 

Astfel, începând cu anul 2016, cu avizul favorabil al Serviciului Istoric al Armatei, Ziua Scafandrului Român s-a mutat din data de 1 octombrie în data de 15 noiembrie.

 

Preluarea tradițiilor contribuie la dezvoltarea sentimentelor patriotice, demnității și mândriei ostășești, spiritului de sacrificiu, atașamentului față de valorile militare și solidarității de corp.

 

Cu ocazia Zilei Scafandrului Român, comandantul Centrului 39 Scafandri  comandorul Bogdan Dumitrescu, transmite un sincer „La mulți ani!” tuturor scafandrilor români și întregului personal care își desfășoară activitatea în sprijinul acestora.

 

˝Mulţi au norocul să vadă marea de la suprafaţă,

Puţini au privilegiul să o vadă din adâncuri.˝