Dacă ar fi ușor, oricine ar putea face!

Pentru militarii Centrului de Scafandri săptămâna trecută a fost una plină de antrenamente. Pe lângă tragerile cu armamantul din dotare, care au avut loc în poligonul Midia, scafandrii militari au desfășurat două zile de antrenamente intense în aer, la sol și în apă. Un număr de peste 80 de militari din compunerea Centrului de Scafandri (cursanți ai modulului de luptă, detașamentele EOD șiFOS) s-au antrenat împreună cu colegii din cadrul Grupului de Elicoptere al Forețelor Navale, reușind pe parcursul a două zile să execute o gamă complexă de exerciții.

Cursanții modulului de luptă au executat pentru prima dată exercițiile tip FAST ROPE (coborâre pe coardă din elicoper) și RAPEL (coborâre controlată pe coardă din elicoper)  sub atenta îndrumare a instructorilor,  după ce în prealabil au urmărit evoluția colegilor experimentați din cadrul detașamentului FOS.

Următorul gen de exerciții s-a desfășurat pe mare și a constat în salturi libere de la diferite înălțimi (SLE). Tot cu această ocazie s-au verificat procedurile și sistemele de comunicație dintre echipele de la sol și elicoptere, precum și metodele folosite pentru recuperarea scafandrilor din mare cu ajutorul parâmei sau coșului.

Un ultim antrenament a constant în lansarea scafandrilor din barca pneumatică, un preambul pentru SLV-uri (salturi libere din vedete). Chiar dacă pare un exercițiu ușor, saltul din barcă combinat cu înotul până la mal solicită din plin abilitățile fizice ale scafandrilor, aflați la sfârșitul unei zile de exerciții.

Centrul de Scafandri Constanţa – Unitatea Militară 02145 Constanţa – aflată în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, funcţionează ca unitate militară bugetară şi ca organ unic de brevetare a scafandrilor, de autorizare şi inspectare a activităţilor subacvatice cu scafandri şi desfăşoară următoarele activităţi:

a) pregătirea, antrenarea, perfecţionarea pregătirii şi brevetarea scafandrilor, formarea şi atestarea personalului tehnic de asigurare a scufundărilor şi lucrărilor în imersiune;

b) formarea şi atestarea personalului medical de specialitate potrivit metodologiei Ministerului Sănătăţii;

c) cercetarea ştiinţifică, de inginerie tehnologică şi medicală pentru realizarea mijloacelor tehnice şi perfecţionarea procedeelor de scufundare şi de lucru sub apă;

d) verificarea periodică a scafandrilor brevetaţi în vederea reconfirmării aptitudinilor, deprinderilor şi cunoştinţelor; e) executarea de lucrări cu scafandri, la diferite imersiuni.

Anul acesta Centrul de Scafandri sărbătorește 50 de ani de la înființarea unității, timp în care a instruit mii de scafandri, a desfășurat activități specifice civile și militare și a luat parte la zeci de misiuni reale în teatrele de operații internaționale.